Avto.info

Radodarna Neretva

20 let foto safarija

Ko je podjetni gostinec Pavo Jerković 16. julija 1996 z lađo popeljal prvo skupino turistov na močvirski foto safari, so se mu Neretvani smejali. Niti sanjal ni, da bo 'hrvaška Kalifornija' tako hitro postala priljubljen turistični cilj.

Avtor: Primož Longyka / Foto: arhiv Fokusplus
Nedelja, 18. december 2016

1.620 hektarov delte Neretve je ornitološki rezervat, kjer so našteli 310 vrst ptic. Med njimi jih 115 gnezdi v rastju Donjeneretvanske blatije, kot delti pravijo nekateri. Če vas foto safari ne zadovolji, se potolažite v Metkoviću, z drugo največjo ornitološko zbirko v Evropi.

 

RODOVITNI KRAJI
»Neretvanske mandarine so najboljše,« trdijo mnogi, sploh domačini, ki se imajo najprej za Neretvane in šele nato za Dalmatince in Hrvate.

Neretva je nekdaj široko poplavljala ravnico pred izlivom pri Pločah, dokler sredi 19. stoletja Avstrijci niso začeli z regulacijo toka in tudi domačine priučili sušenja močvar za pridobivanje obdelovalne zemlje. Delto so ukrotili s številnimi kanali – jendeki, kot jim pravijo Neretvani, ki nastajajo še danes.

Bagri kopljejo dovolj globoko, da pridejo na plano najbolj rodovitne plasti. Čez zimo mulj pomrzne in se poleti presuši. Prvo leto je zemlja primerna za paradižnik in zelje, nato pa za najbolj donosne – mandarine.

 

LAĐA ALI TRUPICA?
Nastanek tipičnih plovil povezujejo s primitivnimi čopulami, s kakršnimi so pred stoletji veslali ob jadranski obali, v 17. stoletju pa so si jih Neretvani prilagodili za svojo plovbo po mirni vodi.

Izjemno plitva in le štiri metre dolga trupa ali trupica lahko tovori kakih 300 kilogramov – običajno dve osebi in dnevni pridelek, zato velja za 'osebno plovilo'. 'Tovorna' lađa je pri dnu podobna trupi, zgornji del pa je dvakrat večji in lahko vkrca do tri tone lubenic, mandarin ali turistov za foto safari po kanalih do jezera Kuti, kjer jim priredijo piknik lokalnih dobrot ob glasbi in plesu.

 

NERETVANSKA POJEDINA
Brodet iz jegulj zgostijo z žabami. Domačini imajo najraje pekočega, zato na vsako ribjo glavo, ki plava v loncu, dodajo po en feferon in vse skupaj postrežejo s polento in domačim kruhom izpod peke.

Močvirska preteklost močno zaznamuje kulinariko teh krajev. Na pretek je bilo predvsem žab in jegulj, ki jih z ostmi in vršami po močvirju lovijo še danes. Poleg brodeta jih pripravljajo na nešteto načinov: od ocvrtih do pečenih in žab, ovitih v pršut, do jegulje z zeljem ali na žaru. Na pojedini nikdar ne manjkajo sezonsko sadje ter pršut in sir, ki ga najraje poplaknejo z vinom plavac mali – rdečim ali roséjem. Za uvod in zaključek pa postrežejo suhe domače fige s šilcem lozovače, morda žganja iz mandarin ali orehov.

 

POJEJTE ALI PREDELAJTE
Mandarine so najboljše sveže, med trgatvijo ali doma. Če boste pri ceni tri kune za kilogram z Neretve privlekli več zabojčkov, jih nekaj predelajte. Najbolje v mandarincine, marmelado (odlična je v kombinaciji z bučami!), sirup ali liker, zelo vsestranske pa so kandirane – za sladice, z vročo čokolado ali za omake k mesu.

Neolupljene sadeže narežite na kolute ter zavrite vodo, cimet in sladkor – ko se stopi, dodajte mandarine in kuhajte vsaj 10 minut, dokler ne nastane gost sirup. V kozarcih za vlaganje bodo v hladilniku zdržale vsaj do božiča.

 

MANDARINE OB NERETVI
V dolini Neretve poleg drugih agrumov uspeva vsaj 20 sort mandarin. Gre za najbolj severne plantaže v svetu, kjer mandarine gojijo le do 40. vzporednika. Prva že konec septembra dozori sorta zorana, obiranje drugih je v polnem razmahu oktobra in novembra, ko so tudi cene najnižje, do konca decembra pa oberejo še mandarine saigon.

Na trgatvi vas podučijo, da so nekdaj mandarine obirali s hitrim polkrožnim trzljajem roke, da je pecelj ostal čvrsto na sadežu, nato pa vam razdelijo zaobljene škarje, da z neveščimi rokami ne bi delali škode.J

Ozrite se tudi na zaraščene obronke plantaž, kjer lahko naletite na zanemarjene nasade granatnih jabolk ali kivija – tudi ta sadeža dozorita v času mandarin!

Oddaj komentar

Dizelski motor je mrtev! Po 45 letih je veliki proizvajalec sprejel najtežjo odločitev doslej

Volvo je pravkar izdelal svoj zadnji avtomobil z dizelskim motorjem. Znamka v lasti
Novice

Spor zaradi parkirišča za stanovalce: Sosedje so mu v garaži zazidali BMW

V središču madridskega okrožja Chamberí, kjer se iskri kot v večini velikih sta
Novice

Keanu Reeves zaradi Akrapoviča prispel v Slovenijo

Po poročanju portala 24ur je znani ameriški igralec Keanu Reeves pred dvema dnevom
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.