Avto.info

Prikupen in bolj opazen

TEST IN OCENA: Citroën C3 aircross 1.2 puretech 110 shine

Po prenovi je enako prostoren in uporaben, a še malce bolj opazen. Z litrskim trivaljnikom z 81 kW (110 KM) je poskočen in ne pretirano žejen. Z opremo shine in nekaj dodatki stane 20 tisoč evrov, s financiranjem lahko precej manj.

Avtor: Borut Fakin / Foto: Jernej Prelac
Sreda, 18. maj 2022

Citroënov prikupni križanec z enoprostorskim pridihom je s prenovo postal nekoliko bolj postavljaški. Dobil je namreč nov sprednji del z rahlo bolj oglatimi in odločnimi linijami v slogu novega C4. Nova so še platišča in modna siva karoserijska barva kaki.

V notranjosti je ohranil svoje glavne vrline, in sicer prostornost, prilagodljivost ter za ta razred nadpovprečno udobje. 

Z 2,6 metra dolgo medosno razdaljo namreč tudi v drugi vrsti ponuja dovolj prostora za noge odraslih potnikov. Žal testni avtomobil ni bil opremljen z vzdolžno pomičnimi zadnjimi sedeži, ki so pri nivoju opreme shine na voljo za doplačilo 270 evrov. To opcijo priporočamo vsem, ki potrebujete večji prtljažnik, saj je s 15-centimetrskim pomikom sedežev mogoče njegovo prostornino zelo enostavno povečati s 410 na kar 520 litrov.

Glavni varnostni in asistenčni sistemi so žal na voljo le pri najbogatejšem paketu opreme ali za doplačilo.


Kar se tiče udobja, bi lahko rekli, da je to citroën stare šole, ki prinaša pregovorno francosko mehkobo. Se še spomnite prvega spačka, ki je moral čez polje pripeljati košaro z jajci, ne da bi se pri tem katero razbilo? Prav na to smo pomislili že po prvih kilometrih z malim aircrossom. Ta ima namreč nadpovprečno mehke sedeže, pri čemer sta sprednja foteljaste oblike. Od prenove so za doplačilo na voljo posebno udobni sedeži advanced comfort, ki jih testni avto prav tako ni imel. Mehko je tudi podvozje, ki zagotavlja udobje tako na asfaltu kot na slabše urejenih podlagah, denimo na makadamskih cestah in kolovozih. Tja lahko brez strahu zapeljemo tudi zaradi večje oddaljenosti karoserije od tal. Edino, česar mali aircross ne more ponuditi, je dinamično vozno doživetje, saj se v ovinkih preprosto preveč nagiba. Precej izrazito je vzdolžno nagibanje, ki pa mu ga ne moremo zameriti, saj se ujema s celotnim značajem avtomobila.

Turbobencinski trivaljnik z 1,2 litra delovne prostornine v kombinaciji z ročnim menjalnikom predstavlja zadovoljivo in najbolj racionalno izbiro. Z 81 kilovati (110 KM) moči in 205 Nm navora ne more ponuditi dih jemajočih zmogljivosti, a zagotavlja dovolj poskočnosti za vsakodnevno uporabo. No, morebitne želje po bolj dinamični vožnji bo z mehkimi in dolgimi hodi prestavne ročice zatrl tudi ročni menjalnik. A ker gre za vse prej kot športen avtomobil, mu niti tega ne moremo zares zameriti. Tudi on namreč deluje v korist udobja.

17.716 evrov bi stal testni avtomobil s popustom ob izbiri financiranja.


Na testu smo zabeležili povprečno porabo 7,1 litra na 100 kilometrov, kar je popolnoma sprejemljivo. Kdor bo pogosteje zahteval udeležbo vseh 110 konjičev, bo moral sprejeti, da bo šlo kakšen liter višje, toda bolj umirjeni bodo brez težav shajali z manj kot sedmimi litri.

Prenova je med drugim prinesla nadgrajen nabor pripomočkov za pomoč pri vožnji. Šteje jih kar 12 in med drugim vključuje kamero za vzvratno vožnjo, sistem za samodejno zaviranje v sili ter projekcijski zaslon, ki so na voljo le pri najvišjem nivoju opreme (shine pack) oziroma za doplačilo. So pa pri vseh nivojih opreme serijsko vgrajeni sistem za prepoznavanje prometnih znakov in učinkoviti žarometi s tehniko LED. Od nivoja shine je za 19.950 evrov serijsko vgrajena multimedijska naprava z navigacijo z novim 22,9-centimetrskim (9-palčnim) zaslonom na dotik. Za ostale naštete dobrote je treba seči še malce globlje v denarnico, toda končno ceno lahko precej zniža popust v primeru financiranja. Pri testnem bi jo kar za dobrih 2.300 evrov.
 

Citroën C3 aircross 1.2 puretech 110 shine
 Vozilo in motor križanec, 5 vrat, 5 sedežev; Motor: bencinski, vrstni trivaljnik, 1.199 ccm, 81 kW (110 KM) pri 5.500/min, 205 Nm pri 1.750/min; Menjalnik: ročni, šeststopenjski; Pogon: na sprednji kolesi; EuroNCAP: 4.
  Velikost:  4.154 x 1.756 x 1.597 mm; Medos. razdalja: 2.604 mm; Pnevmatike: 205/55 R16; Masa/nosilnost: 1.254/541 kg; Prtljažnik: 410–1.289 l.
  Največja hitrost:  183 km/h; Pospešek (0–100 km/h): 11,5 s; Poraba goriva (WLTP): 5,8 l/100 km; Povprečje na testu: 7,1 l/100 km; Izpust CO2: 132 g/km.
  Cena:  osnovni model (1.2 puretech 110 feel): 17.620 €, testno vozilo: 20.070 €; C Automobil Import, d. o. o., Ljubljana.
videz, prostornost, udobje upravljanje prek zaslona, asistenčni sistemi za doplačilo brez napak

Oddaj komentar

Tako je videti notranjost motorja, če nalijete preveč olja

Motorji z notranjim zgorevanjem potrebujejo olje - imajo namreč veliko gibljivih de
Novice

Xiaomijeva tovarna lahko model SU7 izdela v samo 76 sekundah!

Proizvajalec pametnih telefonov in po novem tudi avtomobilov, Xiaomi, izdeluje svoj
Novice

Le za bogate izbrance: milijarder 'odrezal' hrib in zgradil zasebno dirkališče na ravni formule 1

Na Japonskem so lani zgradili prvo zasebno dirkališče. Zasnoval jo je Hermans Tilk
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.