Avto.info

Opel grandland X 1.6 CDTI ecotec innovation

Umirjeni dvojček

  • Z 1,6-litrskim turbodizlom in samodejnim menjalnikom je udoben in še dovolj zmogljiv
  • Pohvali se z bogatim naborom asistenčnih sistemov, ki so na voljo po razumni ceni
Avtor: Borut Fakin / Foto: Jernej Prelac
Sreda, 7. november 2018

Pri grandlandu X se težko izognemo primerjavam s peugeotom 3008, to pa zato, ker gre za tehnično sorodna modela. Delita si namreč platformo in pogonske sklope. Toda ne glede na to se med seboj močno razlikujeta. Peugeot 3008 je namreč kar malce avantgarden tako glede zunanje oblike kot glede zasnove notranjosti, grandland X pa je na drugi strani popolnoma klasičen in zato za marsikoga predstavlja varnejšo izbiro. Kot smo ugotovili na testu bencinske različice (AF223), prinaša nekatere bolj preizkušene in po našem mnenju bolj praktične rešitve, kot so klasični gumbi za upravljanje klimatske naprave, kar je pri peugeotu skoraj v celoti zaupano zaslonu na dotik. Poleg tega ima klasične in lepo berljive merilnike ter volanski obroč normalne velikosti. Skratka, vse je bolj klasično, a premišljeno postavljeno in urejeno. Pohvalo si zaslužita sprednja sedeža, ki sta čvrsta in ergonomsko oblikovana ter zato odlično opravljata svojo nalogo tudi na daljših poteh. Enako velja za podvozje, ki je prav tako čvrsto in zagotavlja zanesljiv občutek, tudi če se malo bolj drzno zapodimo med ovinke.

Grandland X si deli tehnično zasnovo s peugeotom 3008, toda vse skupaj predstavlja v bolj tradicionalni obliki in z bolj tradicionalno ergonomijo.


Kombinacija 1,6-litrskega turbodizla sicer ne more zagotoviti kakšne posebne dinamike, toda povprečnemu vozniku ne bo pustila neizpolnjenih želja. Mi bi si morda želeli malce več odzivnosti ob pritisku na plin, a nič več kot to. Šeststopenjski samodejni menjalnik deluje hitro in logično in nima občutnih negativnih učinkov na porabo goriva. Naše testno povprečje je znašalo 6,7 litra na 100 kilometrov, kar je glede na zmogljivosti in udobje, ki jih ponuja turbodizel v kombinaciji z avtomatiko, popolnoma sprejemljivo.

Palec na koncu dvigujemo tudi za asistenčne sisteme (kamera za 360-stopinjski pogled, sistem za preprečevanje naleta ...), s katerimi se grandland X uvršča v vrh razreda. Žal je večina na spisku doplačilne opreme, a so razvrščeni v razmeroma dostopne pakete.

Ravno zato je cena testnega avtomobila z osnovnih 26.990 evrov skočila na dobrih 34 tisočakov, kar pri Oplu navadno nekoliko omilijo s kakšnim vedno dobrodošlim popustom.

 

Opel grandland X 1.6 CDTI ecotec innovation
 Vozilo in motor športni terenec, 5 vrat, 5 sedežev; Motor: turbodizelski, vrstni trivaljnik, 1650 ccm, 88 kW (120 KM) pri 3750/min, 300 Nm pri 1750/min; Menjalnik: samodejni, 6-stopenjski; Pogon: na prednji kolesi; EuroNCAP: 5.
  Velikost:  4477 x 1856 x 1609 mm; Medos. razdalja: 2675 mm; Pnevmatike: 225/55 R18; Masa/nosilnost: 1430/590 kg; Prtljažnik: 514–1.652 l.
  Največja hitrost:  185 km/h; Pospešek (0–100 km/h): 12,2 s; Poraba goriva (EU): 5,1/4,2/4,6 l/100 km; Povprečje na testu: 6,7 l/100 km; Izpust CO2: 118 g/km.
  Cena:  osnovni model (grandland X 1.2 turbo selection): 20.490 €, testno vozilo: 34.280 €; Opel Southeast Europe, podružnica Ljubljana.
prostorna notranjost, funkcionalna armaturna plošča, motor manj uporaben prtljažnik brez napak

Oddaj komentar

Spor zaradi parkirišča za stanovalce: Sosedje so mu v garaži zazidali BMW

V središču madridskega okrožja Chamberí, kjer se iskri kot v večini velikih sta
Novice

Keanu Reeves zaradi Akrapoviča prispel v Slovenijo

Po poročanju portala 24ur je znani ameriški igralec Keanu Reeves pred dvema dnevom
Novice

Konkurenčni avtomobilski proizvajalci so Tesli plačali skupno kar 9 milijard dolarjev

Tesla je lani s prodajo emisijskih 'odpustkov' proizvajalcem avtomobilov, ki niso iz
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.