Avto.info

Projekt Skupaj umirjamo promet

V Novem mestu najmanjši delež prehitrih voznikov

Občine se lahko do 20. marca prijavijo na nov razpis za sofinanciranje prikazovalnikov hitrosti.

Četrtek, 1. marec 2018

V zadnjih tednih je na slovenskih cestah za posledicami prometnih nesreč umrlo več pešcev. Eden glavnih razlogov za črno statistiko v začetku letošnjega leta je, da so povzročitelji nesreč vozili prehitro. Hitrost vozila je tudi sicer po podatkih slovenske policije najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na težo posledic takšnih nesreč. Zato je umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, med ključnimi elementi preventivnega delovanja ter učinkovit ukrep za zmanjšanje nesreč in njihovih posledic. Kot opozarja policija, je pri hitrosti 50 km/h udarec vozila na naše telo enak padcu z višine 10 metrov. Pri hitrosti 100 km/h, pa je sila udarca enaka padcu z višine kar 40 metrov, kar pomeni veliko verjetnost, da bo pešec dobil izredno hude poškodbe ali da trka ne bo preživel. Podjetje Sipronika in Zavarovalnica Triglav sta že tretjič združili moči v vseslovenskem projektu »Skupaj umirjamo promet«. S preventivno akcijo tudi letos vabita slovenske občine k prijavi na razpis za sofinanciranje pametnih prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«. V lanski sezoni se je delež prehitrih voznikov na dvanajstih izbranih odsekih v povprečju znižal za dobrih 5 odstotkov, v posameznih krajih pa tudi za več kot 7 odstotkov.

Da so prikazovalniki pomembno in učinkovito dodatno orodje za umirjanje prometa, meni tudi Andrej Brglez, direktor Inštituta za civilizacijo in kulturo ter strokovnjak za prometno varnost: »Ta projekt pomeni velik korak naprej k večji prometni varnosti, saj na povsem nov način ter predvsem interdisciplinarno povezuje različna orodja, tako znana kot povsem nova in celo nepričakovana, s katerimi poskuša sistematično po različnih poteh vplivati na vedenje voznikov. Na tak način smo prišli tudi do novih spoznanj, kdo so tisti vozniki, ki v naselju še vedno vozijo prehitro. Ker vsi do sedaj uporabljeni preventivni ukrepi nanje ne delujejo, in ker njihovo početje ogroža varnost vseh, je v našem splošnem interesu, da s pomočjo novih spoznanj, pridobljenih v tej akciji, v prihodnje najdemo učinkovite načine ozaveščanja tudi teh voznikov.«

Z akcijo do 42 postavljenih prikazovalnikov hitrosti

V želji po počasnejši vožnji na nevarnih odsekih, kjer so najbolj izpostavljeni najmlajši pešci, zlasti v okolici šol in vrtcev, Sipronika in Zavarovalnica Triglav tako tudi v letošnjem letu nadaljujeta akcijo Skupaj umirjamo promet. Podjetji načrtujeta letos postavitev do 12 pametnih prikazovalnikov hitrosti, skupaj jih bo torej že 42. Občine bodo lahko s pomočjo razpisa pridobile do 60-odstotno sofinanciranje.

Razpis za nove prikazovalnike hitrosti je objavljen na spletni strani Sipronike www.sipronika.si/razpis, kjer se nahaja razpisna dokumentacija in prijavnica. Prijava je mogoča do 20. marca oziroma do porabe sredstev.

Oddaj komentar

Xiaomijeva tovarna lahko model SU7 izdela v samo 76 sekundah!

Proizvajalec pametnih telefonov in po novem tudi avtomobilov, Xiaomi, izdeluje svoj
Novice

Le za bogate izbrance: milijarder 'odrezal' hrib in zgradil zasebno dirkališče na ravni formule 1

Na Japonskem so lani zgradili prvo zasebno dirkališče. Zasnoval jo je Hermans Tilk
Novice

Dizelski motor je mrtev! Po 45 letih je veliki proizvajalec sprejel najtežjo odločitev doslej

Volvo je pravkar izdelal svoj zadnji avtomobil z dizelskim motorjem. Znamka v lasti
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.