Avto.info

Volkswagen golf 1.0 TSI DSG comfortline

Najmanjši do zdaj

  • Ob prenovi poleg malenkosti najbolj izstopa nova rumena barva
  • Notranjost je posodobljena z novo multimedijsko napravo
  • Litrski trivaljnik je dovolj zmogljiv, a ob priganjanju postane požrešen
Avtor: Borut Fakin / Foto: Jernej Prelac
Sobota, 23. september 2017

Kako bodo sosedje in znanci vedeli, da je vaš golf čisto novi, torej prenovljeni model sedme generacije? Najbolj 'ziher' bo, če ga boste izbrali v novi gorčični oziroma kurkumino rumeni kovinski barvi. Ostale spremembe, kot so rahlo preoblikovana žarometa in odbijača z več kromiranimi detajli, so namreč premišljene in elegantne, a obenem vse prej kot očitne ali vpadljive.

Še bolj konservativno so se v Wolfsburgu lotili prenove notranjosti, kjer je edina omembe vredna novost multimedijska naprava z 20,3-centimetrskim (8-palčnim) zaslonom na dotik. Ta se pohvali z boljšo ločljivostjo in kristalno sliko, poleg tega pa ima tudi nov vmesnik, ki je še bolj pregleden in prijeten za uporabo. Za razliko od dražje doplačljive izvedbe s 23,4-centimetrskim (9,2-plačnim) zaslonom so pri manjši enoti discover media, s katero je bil opremljen naš testni golf, ohranili dva vrtljiva gumba, ki še vedno bolje opravljata svoje poslanstvo od kakršne koli površine, občutljive na dotik.

Najmanjši motor v golfovi ponudbi do zdaj je namenjen bolj umirjenim voznikom.


Ostalo je takšno, kot je bilo, s premišljeno ergonomijo in kakovostnimi materiali vred. Tudi s prostornostjo, zlasti v drugi vrsti, golf ostaja pri vrhu.

Največja novost pa se skriva pod sprednjim pokrovom. Kralj C-segmenta je namreč prvič na voljo tudi z litrskim trivaljnim motorjem. Gre za turbobencinski mlinček z oznako TSI, ki razvije 81 kilovatov (110 KM) in 200 Nm navora med 2.000 in 3.500 vrtljaji na minuto. Ta se zelo rad zavrti in je tudi dovolj zmogljiv, a če želimo iz njega izvabiti živahnost, moramo odločno stopiti na plin. To pa nas pripelje do težave, ki je skupna večini majhnih strojčkov v ne več tako majhnih avtomobilih. Če jih malo priganjamo, hitro postanejo nesorazmerno požrešni. Pri golfu to pomeni porabo okoli devet litrov na 100 kilometrov, ki se le z lahko desno nogo konkretno spusti pod osem, pri čemer smo se mi morali zadovoljiti s povprečjem 7,9 litra na 100 kilometrov. Sedemstopenjski dvosklopčni menjalnik se mu zelo dobro poda, saj še dodatno prispeva k udobju in lahkotnosti uporabe. Menjalnik prestavlja hitro in navadno točno takrat, ko to pričakujemo, a ima eno hibo, ki smo jo zaznali tudi pri nekaterih drugih Volkswagnovih izdelkih z oznako DSG. Pri pretikanju v vzvratno prestavo si včasih vzame preveč časa in dovoli, da avtomobil na klancu leze naprej, nato pa grobo zagrabi. To je skoraj tako moteče kot takrat, ko z mezincem na nogi (bosi, seveda) 'pribijemo' v rob postelje.

Prenovljeni golf sledi najnovejšim trendom na področju varnosti in povezljivosti, obenem pa ni več dražji od tekmecev.


Drugače pa prenovljenemu golfu res nimamo česa zameriti. Čeprav model s tem motorjem ne premore prefinjenega večvodilnega vpetja zadnjih koles, v ovinkih ponuja nevtralno lego in je vselej dovolj udoben. Volanski mehanizem je natančen, a bi za dinamično vožnjo lahko posredoval več informacij o dogajanju pod kolesi.

Skratka, golf nadaljuje svojo pot s preverjenim receptom, ki vključuje samo kakovostne sestavine, a brez eksotičnih dodatkov, ki morda ne bi bili po okusu večine kupcev. V Wolfsburgu so torej nadgradili in posodobili zelo dobro osnovo, s čimer lahko še naprej krotijo večino tekmecev. Nekateri so se mu sicer že močno približali, a obenem izgubili adut ugodnejše cene, kar igralca z najdaljšo tradicijo znova postavlja v malce boljši položaj. Izbiro malega litrskega strojčka pa, tako kot pri hyundaiju i30 (AF 215), priporočamo predvsem bolj umirjenim voznikom. Za dinamično naravnane bo bolj racionalna izbira 1,4-litrski stroj, ki je za razliko od trivaljnika živahen tudi brez priganjanja.
 

Volkswagen golf 1.0 TSI DSG comfortline 
 Vozilo in motor kombilimuzina, 5 vrat, 5 sedežev; Motor: turbobencinski, vrstni štirivaljnik, 1968 ccm, 81 kW (110 KM) pri 5.000/min, 200 Nm pri 2000/min; Menjalnik: samodejni, 7-stopenjski; Pogon: na sprednji kolesi; EuroNCAP: 5.
  Velikost:  4258 x 1799 x 1492 mm; Medos. razdalja: 2620 mm; Pnevmatike: 225/45 R17; Masa/nosilnost: 1236/504 kg; Prtljažnik: 380–1270 l.
  Največja hitrost:  hitrost: 196 km/h; Pospešek (0–100 km/h): 9,9 s; Poraba goriva (EU): 5,6/4,2/4,7 l/100 km; Povprečje na testu: 7,9l/100 km; Izpust CO2: 107 g/km.
  Cena:  osnovni model (1.0 TSI trendline): 16.662 €, testno vozilo: 24.994 €; Porsche Slovenija, d. o. o., Ljubljana.
prostornost, ergonomija, multimedijska naprava

zamujanje pri pretikanju v vzvratno prestavo

brez napak

Oddaj komentar

Keanu Reeves zaradi Akrapoviča prispel v Slovenijo

Po poročanju portala 24ur je znani ameriški igralec Keanu Reeves pred dvema dnevom
Novice

Konkurenčni avtomobilski proizvajalci so Tesli plačali skupno kar 9 milijard dolarjev

Tesla je lani s prodajo emisijskih 'odpustkov' proizvajalcem avtomobilov, ki niso iz
Novice

Cena nove toyote GR yaris v Franciji zaradi davka na emisije kar do 108.800 evrov!

Toyota GR yaris je eden najbolj vznemirljivih "hot hatchev" našega časa. S svojimi
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.