Avto.info

Stanje kilometrov

Portali, ki omogočajo preverjanje stanja kilometrov: nakup rabljenega postaja vse transparentnejši

Ste vedeli, da ima kar tretjina rabljenih avtomobilov iz Nemčije prirejene podatke o prevoženih kilometrih? Portali, ki omogočajo preverjanje stanja kilometrov, večinoma delujejo dobro, kljub vsemu pa niso brez napak, saj so goljufije vseeno mogoče.

Sobota, 11. maj 2024

Italijani imajo portal ilportaledellautomobilista, Slovenci pa avtolog. Oba portala pa sicer na različne načine opozarjata na stanje prevoženih kilometrov pri rabljenem avtomobilu, ki je lahko v pomoč predvsem kupcem, ki svojega konjička iščejo na trgu. Italijani so šli pri tej storitvi še dlje.

Stanje kilometrov rabljenega avtomobila je mit, ki buri duhove ter povzroča skrb že zadnjih 50 let. Z njim se sooča vsak kupec rabljenega avtomobila, saj dejansko kupuje mačka v žaklju. Po zadnjih podatkih ima kar tretjina avtomobilov, uvoženih iz Nemčije, nerealno stanje kilometrov, torej več kot jih po navadi dejansko kaže elektronski števec. To je pomembno zato, ker stanje kilometrov opozarja na iztrošenost avtomobila in posameznih delov, določa pa tudi njegovo realno vrednost. Če podatke poznamo, se lahko izognemo slabemu nakupu oziroma prevari.

Najprej poglejmo, kako deluje slovenski portal avtolog. Iskalnik deluje na podlagi vnosa številke VIN, podatki so torej dostopni le tistim, ki so prišli v stik z avtomobilom in imajo ta podatek. Ko pridobite številko VIN in jo vnesete v iskalnik, vam ta razkrije podatke, ki so jih zabeležili tehnični pregledi, in sicer stanje kilometrov na zadnjem in na vseh prejšnjih tehničnih pregledih, izpravnost ali neizpravnost in podatke o lastniku – kraj, kjer je prijavljen, in letnico rojstva. Avtolog po novem ponuja možnost, da lahko za izbrani avto natisnete kupoprodajno pogodbo, ki jo izpolnite skupaj s prodajalcem.

Vse to so dobri podatki, a še ne zagotavljajo varnosti. Veliko avtomobilov se namreč tehničnemu pregledu izogne, ker je ta pri novih nujen šele po štirih letih. Pri avtomobilih iz uvoza pa podatek o številu kilometrov ni znan, torej je prostora za manipulacije še veliko.

Italijani so se težave lotili drugače, podrobneje. Kupcem oziroma kar vsem zainteresiranim so dali dostop do baze podatkov zgolj s pomočjo registrske tablice, ki je dejansko dostopna vsem. Poleg preverjanja kilometrov na zadnjem pregledu in nazaj v zgodovino ponujajo še podatke o emisijskem razredu, v katerega sodi preverjani avtomobil, o zavarovalnem kritju na njegovi polici in še o veljavnosti ali neveljavnosti vozniškega dovoljena lastnika avtomobila. To so sicer že precej osebni podatki, a italijanski portal jih ponuja kot javno dostopne.

Italijanski portal ilportaledellautomobilista objavlja tudi podatke o obiskanosti in o tem, kaj so bralci iskali. Lani je preverjanje avtomobila prek portala izvedlo več kot 100.000 Italijanov, od tega jih je velika večina, 93.000, preverjala stanje kilometrov pri avtomobilu na zadnjem in vseh drugih tehničnih pregledih, ki so zabeleženi v bazi.

Oddaj komentar

Cybertruck se je pokvaril 56 km po prevzemu, odgovor Tesle: puščanje hladilne tekočine ni okviru garancije

Tisti, ki hrepenijo po cybertrucku v svoji garaži, so razumljivo navdušeni, ko do�
Novice

Velika statistika okvar: električni se kvarijo manj pogosto kot klasični avtomobili

Nemškemu avtoklubu ADAC ne zmanjka dela: leta 2023 je bil "rumeni angel" na pomoč
Novice

Bi želeli parkirati v središču Amsterdama? Ni problema, ampak pripravite pol milijona evrov

Skoraj pol milijona evrov za 18 kvadratnih metrov na najboljši lokaciji! Po tej cen
Novice

To je novi ferrari z znamenitim V12!

Kot je razvidno že iz imena, novega ferrarija poganja dvanajstvaljni motor, atmosfe
Novice

Novi Renaultov križanec je symbioz

V dolžino meri 4,41 metra in tehnično temelji na enaki platformi CMF-B, kot clio i
Novice

Polestar je predstavil novo tehnologijo ultra hitrega polnjenja: od 10 do 80 odstotkov v samo 10 minutah!

Strah glede dosega je postal že malce zavajajoč izraz. Nekatera električna vozila
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.