Avto.info

Ford mustang mach e

Avtomobil, ki naznanja začetek Fordove električne dobe

Po številnih napovedih, skicah in pobeglih fotografijah je Ford uradno predstavil svoj prvi pravi električni model. Terenski križanec z legendarnim imenom sprejme do pet potnikov in zmore največ 465 ”konjev”.

Ponedeljek, 18. november 2019

Ford je prvič pol letu 1964 uporabil ime mustang za model, ki ni kupe ali kabriolet, temveč petsedežni električni križanec z velikim prtljažnikom oziroma kar dvema prostoroma za prtljago.

Avtomobil, ki v dolžino meri 4,72 metra spominja na original predvsem v sprednjem in zadnjem delu, poleg tega pa ga odlikujejo mišičasti boki ter proti zadku pomaknjena kabina v slogu kupejev. Oblikovna posebnost so popolnoma skrite kljuke vrat, ki jih je mogoče odklepati in zaklepati z mobilnim telefonom, tudi če ima le-ta prazno baterijo.

Podobnosti z mustangom zbledijo v notranjosti, kjer ima glavno vlogo navpično postavljen 39,4-centimetrski (15,5-palčni) zaslon multimedijske naprave, ki se uči na podlagi voznikovih navad. Pred voznikom je nameščen nizek 25,9-centimetrski (10,2-palčni) zaslon instrumentne plošče, glavni gumbi in stikala pa so nameščeni na volanskem obroču ter na sredinskem grebenu, kjer se nahaja tudi vrtljiv gumb menjalnika. Pod osrednjim zaslonom najdemo površino za brezžično polnjenje mobilnih telefonov, odsotnost sredinskega tunela pa zagotavlja veliko prostora tudi za potnike v drugi vrsti.

Pod sprednjim pokrovom se skriva 80-litrski prostor za prtljago, v zadku pa bolj klasičen prtljažnik, ki meri od 480 do 1.687 litrov.

Na izbiro bosta dva baterijska sklopa, prvi s kapaciteto 75,7 kilovatnih ur, drugi pa z 98,8 kilovatne ure. Osnovni model select je mogoče polniti z zmogljivostjo do 115 kilovatov, druge modele pa z močjo do 150 kilovatov. 

V ponudbi bo izvedba z motorjem na zadnji osi s pogon na zadnji kolesi ter različica z dvema motorjema in štirikolesnim pogonom. Na voljo bodo od osnovne izvedbe select do najmočnejše GT s 190, 210, 248 in 342 kilovati (259, 286, 338 in 465 KM), pri čemer najmočnejša za pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro potrebuje približno 3,5 sekunde, doseg pa se giblje od 370 do 600 kilometrov

V serijski opremi bomo našli mobilni polnilni sistem, ki ob priklopu na 240-voltno omrežje z eno uro polnjenja zagotovi 35 kilometrov dosega, z opcijsko polnilno postajo Ford Connected Station pa bo enourno polnjenje zagotovilo 51 kilometrov vožnje. Na hitri polnilnici z zmogljivostjo 150 kilovatov bo mogoče model z osnovnim dosegom napolniti od 10 do 80 odstotkov v 38 minutah.

Vsi, ki bi si radi med prvimi zagotovili svojega električnega mustanga, ga lahko rezervirajo s pologom v višini 500 dolarjev, pri čemer bodo prvi modeli na voljo šele proti koncu prihodnjega leta, osnovna različica select in najmočnejša GT pa šele leta 2021.

Oddaj komentar

Xiaomijeva tovarna lahko model SU7 izdela v samo 76 sekundah!

Proizvajalec pametnih telefonov in po novem tudi avtomobilov, Xiaomi, izdeluje svoj
Novice

Le za bogate izbrance: milijarder 'odrezal' hrib in zgradil zasebno dirkališče na ravni formule 1

Na Japonskem so lani zgradili prvo zasebno dirkališče. Zasnoval jo je Hermans Tilk
Novice

Dizelski motor je mrtev! Po 45 letih je veliki proizvajalec sprejel najtežjo odločitev doslej

Volvo je pravkar izdelal svoj zadnji avtomobil z dizelskim motorjem. Znamka v lasti
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.