Avto.info

Novi kralj mestnih ulic

TEST IN OCENA: Peugeot 208 1.2 PureTech 100 allure

Novi Peugeot 208 je eden izmed najprepričljivejših majhnih avtomobilov ta hip. Bencinar s 100 konjiči je odziven in zmeren pri porabi ter kot tak idealna izbira. V kombinaciji z zelo dobro založenim paketom opreme allure stane slabih 17 tisočakov.

Avtor: Anže Jamnik / Foto: Jernej Prelac
Petek, 24. april 2020

Čeprav nosi predhodniku enako oznako, je v celoti nov, kar je jasno že na prvi pogled, saj navzven namesto zgolj na nadaljnje raztegovanje sprednje maske in žarometov stavi na harmonično tekoče in skladne linije s skrbno izdelanimi podrobnostmi. Take so dnevne luči LED, ki se od glavnih žarometov pno skoraj do dna sprednjega odbijača, s kromiranimi detajli ozaljšana maska, ki pušča tridimenzionalni vtis, ali pa grafika zadnjih luči s tremi navpičnimi elementi LED, ki ponazarjajo praske levjih krempljev. Mirne vesti lahko zatrdimo, da je trenutno eden izmed oblikovno najprivlačnejših predstavnikov svojega razreda in do neke mere izziva celo premium predstavnika – audija A1 ali celo minija.

Zgodba se nadaljuje v notranjosti, ki je odeta v poudarjeno kakovostne materiale, mehko plastiko, imitacijo ogljikovih vlaken in dodatke iz kromirane ali svetleče črne plastike. Peugeotov tako imenovan i-cockpit, kombinacija majhnega volanskega obroča in merilnikov nad njim s tridimenzionalnim prikazom slednjih stopa korak naprej, poleg všečne zasnove so izjemno jasni pri podajanju informacij in v kritičnih situacijah zahtevajo manj ostrenja voznikovih oči. Na voljo so različne nastavitve, kot še posebej pregledna pa se je na testu izkazala kombinacija poudarjenega prikaza hitrosti in motornih vrtljajev ter količine goriva ob straneh. Celotno sliko nekoliko kazi osrednji zaslon infotainmenta, ki je enak kot v drugih peugeotih in kot tak zaostaja za najboljšimi. Nerodna grafika, ne ravno logični meniji in predvsem upravljanje klime zgolj prek zaslona (in ne s fizičnimi gumbi in stikali) niso ravno vzor funkcionalnosti. Tudi ločljivost je slabša kot v polu ali ibizi, je pa zato sistem serijsko opremljen s povezavama android auto in apple carplay. Hvalimo štiri vhode USB (po en USB-A in USB-C spredaj in zadaj) in pokrit predal(ček) na sredinski konzoli, ki je idealno mesto za shranjevanje mobilnega telefona (v opremi allure žal še nima brezžičnega polnjenja). Tudi sicer je odlagalnih mest dovolj, in čeprav sem si dejal, da se tokrat ne bom obregnil ob omenjeno kombinacijo majhnega volana in merilnikov, vseeno ne morem mimo tega. Meni (torej pri mojem načinu sedenja z nizko postavljenim sedežem in pokončnim naslonjalom ter višini meter in tri četrt) ne ustreza, saj bodisi vozim z volanom med koleni bodisi mi njegov zgornji rob skoraj popolnoma zakriva merilnike in vozim na pamet. Nekateri drugi člani uredništva se nad njim sicer niso pritoževali, a vam vseeno polagam na srce, da pred nakupom preverite, ali vam razmerja ustrezajo oziroma ali se jih lahko navadite. Samo v razmislek, pri tekmecih teh zadreg ni … 

Novi 208 je privlačen, tehnično zelo soliden in dobro opremljen mestni avtomobil, ki meče rokavico tudi prestižnejšim tekmecem.


Sicer pa se v peugeotu sedi zelo dobro, sedeži nudijo dovolj opore tako v ledvenem delu kot z ustrezno dolžino sedalnega dela tudi voznikovim nogam, medtem ko preglednost zaradi precej zajetnih stebričkov ni ravno med najboljšimi. Na zadnjih sedežih je prostora malenkost manj kot v cliu in dva odrasla morata včasih stisniti zobe, litrsko radodaren prtljažnik pa je razmeroma globok in precej ozek ter zato v praksi za spoznanje manj prepričljiv.

Enako je pri vozni dinamiki, kjer moti predvsem že omenjeni majhen in vse preveč sterilen volan, ki je precej skop pri povratnih informacijah. Tudi to, da pri višjih hitrostih otrdi, mu ne pomaga kaj dosti. Podvozje je sicer zelo dobro uravnoteženo, a pri natančnosti in z več nagibanja v zavojih (in nihanja pri hitrih spremembah smeri) zaostaja za fiesto, polom ali ibizo, a je vseeno precej boljše kot, na primer, pri citroënu C3. Zato pa je na področju udobja peugeot 208 eden izmed najprepričljivejših ta hip, saj učinkovito blaži tako dolge neravnine kot pobira kratke udarce.

Preizkusili smo srednjo bencinsko možnost, prisilno polnjeni 1,2-litrski trivaljnik s 75 kW (102 KM), ki navduši v vseh pogledih. Resda je vseskozi dobro slišen, a značilen trivaljni zvok je ušesom prijeten, celo malce športno uglašen. Zmogljivosti, seveda, niso športne, a tako motoriziran 208 je presenetljivo poskočen avtomobil in z zelo prepričljivimi zmogljivostmi je celo presegel naša pričakovanja. Motor je mehko tekoč, prožen in hitro odziven, rezultat pa mestna poskočnost in presenetljiva suverenost tudi na magistralnih cestah, vključno s prehitevanji. Malce manj navduši šeststopenjski ročni menjalnik sicer dobro izračunanih razmerij, a z ne ravno zgledno natančno ročico z malce »gumijastim« občutkom med prestavljanjem. Na voljo je še samodejni menjalnik s kar osmimi (v tem razredu!) stopnjami prenosa, sicer pa se po bencinski motorni paleti lahko ozrete navzdol k 75-konjskemu atmosfercu (na podlagi izkušenj iz C3 pričakujemo, da je vse prej kot isker) ali navzgor k 130-konjskemu turbu. V ponudbi sta še dizelska in električna različica.

Pred nakupom toplo priporočamo, da preverite, ali vam kombinacija majhnega volana in merilnikov nad njim ustreza ali ne. 


Srednja možnost je opremski paket allure, ki poleg osnovne varnosti in sistemov za prepoznavanje prometnih znakov ter voznikove utrujenosti, samodejnega zaviranja v sili in aktivnega pripomočka za vožnjo po svojem pasu (z morda celo malce preveč grobim posegom v korekcijo smeri) tudi na drugih področjih ne pušča prav veliko odprtih želja. Že omenjeni digitalni merilniki 3D, zagon motorja s pritiskom na gumb, samodejna klimatska naprava, tipalo za dež ali lita platišča so del serijske opreme, prav tako cel kup lepotnih dodatkov, kot so svetlobna telesa LED (razen sprednjih žarometov, pri cliu so serijski pri vseh paketih opreme) ali deloma v umetno usnje odeta notranjost.

Pod črto to pomeni 16.825 evrov oziroma s popusti (s financiranjem) tam nekje pod 15 tisočaki. Glede na celotni paket pošteno in vredno tega denarja, kljub temu lahko približno dva tisočaka privarčujete s skromnejšo opremo active, ki zajema vso omenjeno varnost in vse potrebno udobje, a ne premore nekaterih lepotnih dodatkov in drugih sladkorčkov. Ja, tudi šibkejši motor je tu, a to je potem tisti 208 »že od …«
 

Peugeot 208 1.2 PureTech 100 allure
 Vozilo in motor kombilimuzina, 5 vrat, 5 sedežev; Motor: bencinski, vrstni trivaljnik, 1199 ccm, 75 kW (102 KM) pri 5500/min, 205 Nm pri 1750/min; Menjalnik: ročni, 6-stopenjski; Pogon: na sprednji kolesi; EuroNCAP: 5.
  Velikost:  4055 x 1745 x 1430 mm; Medos. razdalja: 2540 mm; Pnevmatike: 195/55 R16; Masa/nosilnost: 1177/480 kg; Prtljažnik: 309–1.106 l.
  Največja hitrost:  188 km/h; Pospešek (0–100 km/h): 9,9 s; Poraba goriva (WLTP): 5,5 l/100 km; Povprečje na testu: 6,4 l/100 km; Izpust CO2: 124 g/km.
  Cena:  osnovni model (208 1.2 PureTech 75 active) 13.500 €, testno vozilo: 18.195 €; P Automobil Import, d. o. o., Ljubljana.
udobje, videz, materiali v kabini, motor položaj volana in merilnikov, infotainment brez napak

Oddaj komentar

Dizelski motor je mrtev! Po 45 letih je veliki proizvajalec sprejel najtežjo odločitev doslej

Volvo je pravkar izdelal svoj zadnji avtomobil z dizelskim motorjem. Znamka v lasti
Novice

Spor zaradi parkirišča za stanovalce: Sosedje so mu v garaži zazidali BMW

V središču madridskega okrožja Chamberí, kjer se iskri kot v večini velikih sta
Novice

Keanu Reeves zaradi Akrapoviča prispel v Slovenijo

Po poročanju portala 24ur je znani ameriški igralec Keanu Reeves pred dvema dnevom
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.