Avto.info

Preventivne aktivnosti za varnost v prometu

Do večje varnosti na cestah s silhuetami policistov

Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar in v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko sta večraj, 19. avgusta 2019, v Kobaridu predstavili novo obliko preventivnih aktivnosti za večjo prometno varnost, in sicer postavitev silhuet policista in policistke z radarjem na cestah Zgornjega Posočja. Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar in v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko sta večraj, 19. avgusta 2019, v Kobaridu predstavili novo obliko preventivnih aktivnosti za večjo prometno varnost, in sicer postavitev silhuet policista in policistke z radarjem na cestah Zgornjega Posočja. 

Avtor: AVP / Foto: AVP
Torek, 20. avgust 2019

Namen silhuet, ki so v naravni velikosti, je opozarjati voznike na nevarnosti na cestah, predvsem pa jih spodbuditi, da zmanjšajo hitrost vožnje.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica bodo silhuete policista in policistke z radarjem postavljali na območjih cest Predel–Bovec, Žaga–Kobarid, Trenta–Bovec, Staro selo–Kobarid in Robič–Staro selo. 

Podobne silhuete je slovenska policija v preteklosti že uporabljala. Uporaba pa je imela pozitiven preventivni učinek, saj vozniki, ko jo opazijo, zmanjšajo hitrost svoje vožnje, zaradi česar se posledično umiri promet.

Stanje varnosti cestnega prometa se je v prvi polovici leta močno poslabšalo ravno v Posočju

Policisti PU Nova Gorica so v prvih sedmih mesecih letošnjega leta obravnavali skupno 519 prometnih nesreč (leta 2018 so jih obravnavali 479, leta 2017 pa 481). V primerjavi z enakim lanskim obdobjem je v porastu tudi število smrtnih prometnih nesreč, ki jih je bilo letos na tem območju7 (leta 2018 4, leta 2017 7), v še večjem porastu pa je število smrtnih žrtev, ki jih je bilo letos že 11 (v letu 2018 so bile 3, leta 2017 pa 6).

Kar 8 od skupaj 11 smrtnih žrtev na območju PU Nova Gorica, je življenje izgubilo v  4 prometnih nesrečah, ki so se zgodile v Zgornjem Posočju (7 jih je umrlo na območju PP Bovec, 1 na območju PP Tolmin). 

Policijska uprava Nova Gorica je pripravila načrt ukrepov za izboljšanje stanja. Načrt vključuje predvsem povečan nadzor prometa in večjo prisotnost policistov. Na tem območju se je povečala tudi prisotnost policistov Specializirane enote za nadzor prometa. 

Vzporedno pa potekajo tudi številne preventivne aktivnosti, predvsem v smislu osveščanja voznikov. Tako so bile s pomočjo občin v Zgornjem Posočju postavljene številne opozorilne table z meritvami hitrosti »Vi vozite«, v sodelovanju z lokalno skupnostjo in občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je bilo izvedenih več medijskih in drugih aktivnosti za osveščanje in izobraževanje voznikov, v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa je bila izdelana preventivna zloženka v več jezikih, ki opozarja voznike na cestne pasti in je bila razdeljena po turistično-informacijskih pisarnah, kampih, moto zborih doma in v tujini  itd.

 

 

 

 

Oddaj komentar

Keanu Reeves zaradi Akrapoviča prispel v Slovenijo

Po poročanju portala 24ur je znani ameriški igralec Keanu Reeves pred dvema dnevom
Novice

Konkurenčni avtomobilski proizvajalci so Tesli plačali skupno kar 9 milijard dolarjev

Tesla je lani s prodajo emisijskih 'odpustkov' proizvajalcem avtomobilov, ki niso iz
Novice

Cena nove toyote GR yaris v Franciji zaradi davka na emisije kar do 108.800 evrov!

Toyota GR yaris je eden najbolj vznemirljivih "hot hatchev" našega časa. S svojimi
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.