Avto.info

So bili Nemci preveč radodarni?

Škoda enyaq iV 80

Enyaq je brat dvojček VW ID.4 in audija Q4 e-tron, a jima nikakor ni podrejen. Prva električna škoda na platformi MEB je križanec, ki se po velikosti kosa s kodiaqom. Izvedba 80 ponuja moč 150 kW (204 KM) in baterijski sklop z neto kapaciteto 76,6 kWh.

Avtor: Gašper Stamač / Foto: Jernej Prelac
Nedelja, 7. november 2021

Medtem ko se je Volkswagen elektromobilnosti lotil »na glavo« in z vso močjo, so pri Škodi lahko malenkost bolj previdni oziroma preračunljivi. Njihova paleta je od nekdaj odražala dobro mero konservativnosti, ki godi velikemu krogu kupcev v Evropi in izven njenih meja. Osnovo, ki jo je za njihov prvi družinski električni avtomobil prispeval koncern VW, so dodelali po svojem okusu in s tem našli manj izrazito futuristično kombinacijo, ki se je verjetno ne bi branili niti v nemškem delu družine.

Enyaq iV je 4,65 meta dolg križanec (čeprav je videti kot enoprostorec), le pet centimetrov krajši od kodiaqa. V primerjavi z velikim prodajnim hitom je z 2,77 metra dolgo medosno razdaljo primerljivo prostoren. Prtljažnik v osnovni postavitvi meri zajetnih 585 litrov, prostora na zadnji klopi pa je ogromno, tudi za odrasle dolgonožce.

Navzven atraktiven avtomobil je v kabini zvest slogu ostalih sodobnih Škodinih modelov, kar bo marsikdo sprejel z odobravanjem.


Izjemna prostornost je jasno prisotna tudi na sprednjih sedežih, kjer se človek sicer počuti presenetljivo podobno kot v ostalih sodobnih Škodinih modelih. Armaturna plošča je oblikovana v skoraj identičnem slogu kot, denimo, v novi octavii, zato je skoraj v celoti digitalizirana, a ni pretirano futuristična kot v sorodnem VW ID.4. Poleg osrednjega zaslona, ki v primeru testnega avtomobila meri kar 33 centimetrov, je tu še občutno kompaktnejša digitalna instrumentna plošča. Ta je sicer pregledna, a si ne moremo pomagati, da nam ne bi delovala malenkost premajhno. Za kakšen centimeter večji zaslon in s tem podatki na njem bi prav gotovo prispevali k večji varnosti. Hvalimo ogromno odlagalnih mest, tako v vratih kot na sredinskem grebenu, ki je oblikovan v dveh nivojih.

Za pogon testnega primerka z oznako 80 je skrbel elektromotor s 150 kilovati (204 KM) moči in 310 Nm navora. Dovolj, da do stotice pospeši v 8,5 sekunde, medtem ko je končna hitrost omejena na 160 kilometrov na uro. Te številke v svetu električnih vozil niso nič posebnega, a so občutki v praksi zelo pozitivni, saj sta odzivnost in pospešek konstantna, ne glede na hitrost vožnje. Prav gotovo nekaj k temu prispeva velika masa vozila, ki presega 2,1 tone. Kljub temu se enyaq na ovinkasti cesti zelo dobro znajde in ponuja presenetljivo dobre občutke na volanu in pod zadnjico, čeprav voznik nikoli ne pozabi, da ima pod seboj izjemno težak avtomobil.

534 kilometrov je po uradnih podatkih njegov doseg.


Del velike mase zakrivi zajeten baterijski sklop z bruto kapaciteto 82 kWh (76,6 kWh neto), ki po meritvah WLTP zadošča za kar 537 kilometrov vožnje. V praksi je za tovrstne razdalje treba voziti precej varčno, mi pa smo raje pozabili na to, da gre za električen avtomobil, in vozili tako kot vedno. Kljub temu smo zlahka naredili 400 kilometrov in to ob najvišjih poletnih temperaturah, ki (tako kot mraz) vplivajo na zmogljivost baterije. Tudi polnjenje je lahko izredno hitro, kar do 125 kW, a je zanj treba doplačati približno 500 evrov, za dodatno učinkovitost s pomočjo toplotne črpalke pa še tisočaka. To so tiste stvari, ki pridno dodajajo h končni ceni vozila, ki se je v našem primeru za malenkost povzpela čez mejo 60 tisočakov. Z upoštevano eko subvencijo to znaša dobrih 55 tisoč evrov, kar ni malo denarja, še posebej v primerjavi s hišnim tekmecem kodiaqom. A ta, kljub bogati izbiri, ene ključne stvari enostavno ne more ponuditi. Vprašanje je le, ali se je elektromobilnosti Škoda lotila po vašem okusu ali vam bolj »sede« izrazito futurističen nemški recept.
 

Škoda enyaq iV 80
 Vozilo in motor križanec, 5 vrat, 5 sedežev; Motor: elektromotor, sinhroni, s stalnim magnetom 150 kW (204 KM), 310 Nm; Menjalnik: samodejni, 1-stopenjski; Pogon: na zadnji kolesi; EuroNCAP: 5.
  Velikost:  4.649 x 1.879 x 1.616 mm; Medos. razdalja: 2.765 mm; Pnevmatike: 235/45 R21; Masa/nosilnost: 2.107/433 kg; Prtljažnik: 585–1.710 l.
  Največja hitrost:  160 km/h; Pospešek (0–100 km/h): 8,5 s; Poraba goriva (WLTP): 16,7 kWh/100 km; Povprečje na testu: 20,5 kWh/100 km; Izpust CO2: 0 g/km.
  Cena:  osnovni model (enyaq 60): 42.348 €, testno vozilo: 60.268 €; Porsche Slovenija, d. o. o., Ljubljana.
prostornost, ergonomija, kakovost, videz majhen zaslon pred voznikom, cena brez napak

Oddaj komentar

Dizelski motor je mrtev! Po 45 letih je veliki proizvajalec sprejel najtežjo odločitev doslej

Volvo je pravkar izdelal svoj zadnji avtomobil z dizelskim motorjem. Znamka v lasti
Novice

Spor zaradi parkirišča za stanovalce: Sosedje so mu v garaži zazidali BMW

V središču madridskega okrožja Chamberí, kjer se iskri kot v večini velikih sta
Novice

Keanu Reeves zaradi Akrapoviča prispel v Slovenijo

Po poročanju portala 24ur je znani ameriški igralec Keanu Reeves pred dvema dnevom
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.