Avto.info

#ostanidoma

Top 10 filmov za ljubitelje avtomobilov (in dobrih zgodb)

Objavljamo izbor zanimivih filmov, serij in dokumentarcev, ki si jih lahko 'privošči' vsak ljubitelj avtomobilizma, ob ogledu pa bodo uživali tudi ostali družinski člani.

Petek, 27. marec 2020

Ne glede na to, ali ste pod pritiskom zaradi dela, negotovosti ali ostalih posledic aktualne epidemije, vas bo dober film vsaj za dve uri razbremenil in preusmeril misli. Zbrali smo deset filmov, ki so vredni ogleda!

1. Izzivalca (2019)

Resnična zgodba o rivalstvu med Fordom in Ferrarijem za zmago v Le Mansu leta 1966. Ekscentrična, odločna ekipa ameriških inžinirjev mora, pod vodstvom avtomobilskega vizionarja Carolla Shelbyja, iz nič izdelati (zdaj legendarni) ford GT40 in z njim poraziti dominantni Ferarri. Film je prejel štiri nominacije za oskarja, med drugim tudi nominacijo za najboljši film, na redakciji pa smo bili nad njim zelo navdušeni.

2. Dirka življenja (2013)

Film predstavlja biografsko zgodbo voznika formule 1 Nikija Laude, ki jo je zaznamovalo njegovo veliko rivalstvo z Jamesom Huntom. Slednji rad uživa v slavi, medtem ko se Niki posveča predvsem svojim dirkaškim sposobnostim, zato se med njima vname bitka idealov. V Nemčiji Niki doživi tragično nesrečo, zaradi katere se James počuti krivega, a se Niki kljub hudim poškodbam na dirkaško stezo vrne že čez nekaj tednov… Film prikazuje dva dirkača, ki hodita po robu fizičnih in psihičnih sposobnosti, ena sama napaka pa lahko pomeni smrt.

3. Formula 1: Drive to Survive (2018/2019)

Mini serija ima dve sezoni, ki ju med drugim lahko najdete na Netflixu, in je navdušila tako oboževalce formule 1 kot tudi nepoznavalce. Prikaže nam vpogled v zakulisje cirkusa formule 1. Medtem ko na televiziji spremljamo boje Mercedesa in Ferrarija, se tu osredotočimo na ekipe in dirkače, ki se borijo za vsako točko, saj lahko le ta pomeni obstanek ali brco iz ekipe na koncu sezone.

4. Neverjetno življenje psička Enza (2019)

Denny, voznik dirkalnega avtomobila, je v svojem življenju popolnoma predan duhovitemu, pametnemu in predvsem zelo človeškemu psu, Enzu.  Enzo je za Dannya več kot domači ljubljenček, Enzo je njegov najboljši prijatelj. Nekega dne Danny spozna učiteljico Eve, ki jo igra Amanda Seyfried. Zaljubita se, poročita in dobita dojenčka. S pomočjo Eve in Enza se Danny nauči, kako biti družinski človek v težkih trenutkih in kako znanje ter izkušnje, ki jih je dobil na dirkaški stezi, lahko uporabi v svojem življenju. Film je poln zanimivih avtomobilov in dirk, nad njim pa bodo navdušeni tudi ljubitelji živali. Pripravite se na val čustev :) 

5. Hyperdrive (2019)

Netflixov resničnosti šov je poln adrenalina, narejen po vzoru kultne franšize filmov Hitri in drzni. Producentka šova je igralka Charlize Theron, v njem pa nastopa deset cestnih dirkačev, med katerimi so voznik tovornjaka, voznik dostavnega avtomobila, študent prava, milijonar, manekenka, gradbeni delavec in še kdo, pomerijo pa se na desetih različnih progah, postavljenih v opuščenem industrijskem kompleksu.

6. Vozi! (2011)

Skrivnostni, molčeči mladenič (Ryan Gosling) se čez dan udinja kot mehanik v neki zamazani losangeleški garaži in kot hollywoodski kaskader, čez noč pa kot voznik z domala nečloveškimi spretnostmi svoje usluge ponuja kriminalcem. Idilično, mirno trojno življenje se zaplete, ko se mladenič zaljubi v lepo sosedo (Carey Mulligan). Številni navdušeni kritiki in gledalci so Vozi! označili za “eno največjih presenečenj leta 2011” in za “tarantinovski film”.

7. Senna (2010)

Dokumentarec o življenju in športni poti tragično preminulega voznika formule 1 Ayrtona Senne. Gre za prvi uradni dokumentarec o legendarnem vozniku, ki je posnet tudi s pomočjo dirkačeve družine, ki je dala dovoljenje za snemanje filma, formule 1, ki je prispevala svoje posnetke, in Inštitutom Ayrton Senna, dobrodelno organizacijo, ki je bila ustanovljena po njegovi smrti in omogoča izobraževanje številnim revnim brazilskim otrokom. Režiser Asif Kapadia je v film uvrstil vrsto neobjavljenih posnetkov Ayrtonovega življenja in njegovih dirkaških podvigov, o življenju v formuli 1, o trikratnem naslovu svetovnega prvaka in številne druge zanimivosti.

8. Harley in Davidsona (2016)

Serija Harley in Davidsona je posneta po resničnih dogodkih, v njej pa spremljamo nastajanje legendarnega motocikla v začetku 20. stoletja, ko so svet zaznamovale velike družbene in tehnološke spremembe. Gre za zgodbo o ustanoviteljih blagovne znamke, ki je bila v primerjavi s konkurenco vedno neprekosljiva – pri sklepanju partnerstev z ameriško vojsko, v avtomehaničnih delavnicah za voznike motorjev ali pri podpori bučnim moto klubom povsod po ZDA.

9. Need for Speed: Želja po hitrosti (2014)

V filmski adaptaciji kultne računalniške igrice spoznamo vročekrvnega ljubitelja hitrosti Tobeyja (Aaron Paul), ki je po krivici pristal v zaporu. Ko ga izpustijo, se želi maščevati bogatemu bivšemu partnerju Dinu, ki ga je izdal in z objestno vožnjo povzročil tragično smrt prijatelja. Račune želi poravnati na divji dirki preko ZDA, toda Dino izve za njegove načrte in na njegovo glavo razpiše bogato denarno nagrado. Hitrostna preizkušnja se sprevrže v neusmiljen avtomobilski obračun na življenje in smrt, kjer vozniki ne smejo pokazati strahu ali usmiljenja.

10. Dirka smrti (2008)

Nekdanjega dirkača Jensena (Jason Statham) po krivem obtožijo umora žene in pošljejo v ječo pod vodstvom preračunljive Hennessey, ki s pomočjo zapornikov prireja smrtonosne dirke. Jensen sprejme nevarni izziv in se na cesti spoprime z najbolj krvoločnimi kriminalci in njihovimi ubijalskimi avtomobili, a ob tem odkrije kruto zaroto, ki mu je vzela družino. Zaradi nazornih prikazov nasilja filma ne priporočamo mlajšim od 16 let.

 

Oddaj komentar

Xiaomijeva tovarna lahko model SU7 izdela v samo 76 sekundah!

Proizvajalec pametnih telefonov in po novem tudi avtomobilov, Xiaomi, izdeluje svoj
Novice

Le za bogate izbrance: milijarder 'odrezal' hrib in zgradil zasebno dirkališče na ravni formule 1

Na Japonskem so lani zgradili prvo zasebno dirkališče. Zasnoval jo je Hermans Tilk
Novice

Dizelski motor je mrtev! Po 45 letih je veliki proizvajalec sprejel najtežjo odločitev doslej

Volvo je pravkar izdelal svoj zadnji avtomobil z dizelskim motorjem. Znamka v lasti
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.