Avto.info

Toyota aygo X

Kupili ga boste z očmi

Nekoč mestni malček je postal privlačni križanec v razredu najmanjših avtomobilov. Na voljo je z bencinskim trivaljnikom s 53 kilovati (72 KM) za najmanj 13.640 evrov.

Ponedeljek, 4. april 2022

Oznaka X v imenu, ki se bere cross, jasno nakazuje, da novi aygo ni več navaden mestni malček. Postal je majhen terenski križanec. To kaže z nekoliko večjo oddaljenostjo karoserije od tal, ki zdaj znaša 14,6 centimetra (prej 13,5 cm). Višji, in sicer za 55 milimetrov je tudi položaj sedenja, ki zagotavlja boljšo preglednost. Malček je višji od predhodnika med drugim tudi zahvaljujoč velikim kolesom, ki merijo 17 oziroma 18 palcev.

Nastal je na platformi GA-B, ki je del globalne arhitekture TNGA, na kateri slonita tudi yaris in yaris cross. V primerjavi s predhodnikom pa ni zrasel le v višino. S 3,7 metra dolžine se je potegnil kar za 23,5 centimetra ter pridobil devet centimetrov v medosju.

Jasno je, da želi biti opažen. To je najbolj očitno pri izvedbah z dvobarvno karoserijo, za katero so na voljo štiri osnovni, po začimbah navdahnjeni odtenki. Gre za ingverjevo bež, čili rdečo, kardamom zeleno ter modro barvo po vzoru brinovih jagod. 

Podobno živahna je tudi notranjost, kjer najdemo detajle v barvi karoserije. Sredinska konzola v ovalnem ohišju gosti multimedijsko napravo z zaslonom na dotik velikosti od 17,8 do 22,9 centimetra (od 7 do 9 palcev) ter povezljivostjo s sistemoma Android Auto in Apple CarPlay.

Izbira motorja ne bo povzročala težav, saj je na voljo le atmosferski litrski trivaljnik, ki razvije 53 kilovatov (73 KM). Je pa namesto petstopenjskega ročnega menjalnika mogoče izbrati brezstopenjsko avtomatiko CVT. 

Velik napredek v primerjavi s predhodnikom se kaže na področju varnostnih in asistenčnih sistemov. Aygo X je namreč prva toyota segmenta A s serijsko vgrajenim skupkom pripomočkov pod imenom toyota safety sense.

Serijska oprema se deli kar na šest paketov (X, X-play, X-trend, X-style, X-clusive in X-limited), kar prinaša tudi razmeroma velik cenovni razpon. Cene se tako gibljejo od 13.640  do 19.900 evrov, pri čemer gre pri najdražjem X-limited za izjemno bogato založeno izvedbo, ki bo na voljo le v časovno omejenem obdobju ob začetku prodaje, in sicer le v zeleni barvi kardamom z oranžnimi detajli mandarina.

Podrobneje o aygu X z vtisi s prve vožnje v Barceloni pa v prihodnji številki naše tiskane izdaje (AF273).

Oddaj komentar

Tako je videti notranjost motorja, če nalijete preveč olja

Motorji z notranjim zgorevanjem potrebujejo olje - imajo namreč veliko gibljivih de
Novice

Xiaomijeva tovarna lahko model SU7 izdela v samo 76 sekundah!

Proizvajalec pametnih telefonov in po novem tudi avtomobilov, Xiaomi, izdeluje svoj
Novice

Le za bogate izbrance: milijarder 'odrezal' hrib in zgradil zasebno dirkališče na ravni formule 1

Na Japonskem so lani zgradili prvo zasebno dirkališče. Zasnoval jo je Hermans Tilk
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.