Avto.info

Vzdrževanje avtomobila

Zakaj so redni servisi avtomobila tako pomembni?

Priznajmo si – z našimi jeklenimi konjički pogosto ravnamo tako, kot sami s sabo. Na reden pregled pri zobozdravniku rade volje pozabimo, vse dokler nas na to ne opozori bolečina v zobu. Tudi pri avtomobilu podaljšujemo pot do servisa, kar lahko na njem pusti resne posledice.

Sobota, 24. februar 2018

Priporočeni redni servisni intervali se razlikujejo od posameznih proizvajalcev avtomobilov in tudi olja, ki skrbi za pravilno delovanje motorja. Splošno sprejet interval je na vsaj 15.000 kilometrov, čeprav lahko pri nekaterih proizvajalcih zasledite tudi številko 30.000. To seveda pomeni dražja olja, pri tem pa je potrebno nujno upoštevati še časovni interval. Olje namreč s časom izgublja svoje lastnosti, zato ga je potrebno zamenjati po enem letu, ne glede na število prevoženih kilometrov. Na hitrejšo izgubljanje kakovosti olja v motorju vpliva tudi način vožnje – hitreje ga boste izrabili, če imate 'težko nogo', pogosto naglo pospešujete ali vozite pod visokimi obrati (še posebej neogreto mašino). Redno vzdrževanje ni bistvenega pomena samo za optimalno zmogljivost vašega avtomobila, temveč tudi za njegovo življenjsko dobo.

Prometne nesreče kot posledica slabega vzdrževanja

Lastniki s tesnim proračunom pogosto zanemarjajo rutinsko preverjanje svojega avtomobila, takšne odločitve pa imajo tudi posledice; vsako leto se namreč zaradi slabega vzdrževanja zgodijo številne nesreče. Ameriška neprofitna organizacija Car Care Council je opravila raziskavo, v kateri so ugotovili, da se pet odstotkov nesreč vsako leto zgodi zaradi neprimerno vzdrževanega vozila – v teh nesrečah umre 2.600 ljudi, stroški popravil vozil in medicinske oskrbe udeleženih oseb pa znašajo preko 2 milijardi dolarjev. Vsako leto! V Sloveniji podobne raziskave nimamo, smo pa predlagali Agenciji za varnost v prometu, da jo uvrsti v svoj program.

Kaj vse vključuje redni servis?

Servis vozila pa ne pomeni le menjave motornega olja in oljnega filtra. Preveriti ali zamenjati je potrebno še dolg spisek drugih komponent: hladilno tekočino, zavore in zavorno tekočino, zračni filter, filter kabine, tekočino za servo volan, vzmetenje in krmilni sistem (še posebej zaradi številnih luknjastih in poškodovanih cest), podvozje, stanje pnevmatik, akumulator, tekočino za vetrobransko steklo in brisalce.

Filtri in tekočine

Najpogostejše menjave ob rednem servisu vključujejo različne filtre in tekočine, ki prehajajo skoznje. Oljni filter ohranja motorno olje čisto, saj se v njem shranjujejo saje, neizgoreli ostanki, kovinski delci in prah, ki lahko poškodujejo vitalne dele motorja. Njegova menjava je zelo priporočljiva ob vsaki menjavi olja. Pomemben je tudi zračni filter; ta čisti umazanijo in smeti v zraku, ki vstopa v motor med procesom izgorevanja in ga zaščiti pred poškodbami, ki bi jih povzročili večji delci. Potrebno je preveriti tudi filter goriva, ki iz slednjega odstranjuje nečistoče – ta se lahko očisti ali zamenja, odvisno od izvedbe. Kot zadnjega pa je potrebno pogledati še filter kabine, ki se ga očisti ali zamenja, skrbi pa za čist zrak znotraj kabine. Na njihovo obrabo vpliva kilometrina, način vožnje, vrsta in kakovost filtra in tip vozila.

Poleg olja, ki je življenjska tekočina vašega avtomobila, je pomembna tudi zadostna količina hladilne tekočine (oziroma antifriza), ki preprečuje pregrevanje motorja in ostalih komponent, hkrati pa v hladnih mesecih ščiti pred zamrzovanjem. Za pravilno delovanje zavor skrbi zavorna tekočina, ki se jo menja na predpisan interval proizvajalca (ponavadi na dve ali tri leta).

Pregled pnevmatik

Celotno težo vašega avtomobila nosijo pnevmatike, zato igrajo pomembno vlogo pri splošni učinkovitosti vozila. Med rednim preverjanjem lahko mehanik ugotovi premalo napolnjeno gumo, kar med drugim vodi k slabši učinkovitosti zavor med ustavljanjem. Dolgotrajna vožnja s prenizkim tlakom v pnevmatikah povzroči spremembo njihove oblike in hitrejšo obrabo profila (s tem se zmanjša njena življenjska doba). Poleg tega se poveča tudi poraba goriva in zmanjša stabilnost vozila. Veliko novejših avtomobilov ima vgrajen sistem in opozorilo za nadzor tlaka (TPMS), vendar je pregled zaradi potencialnih pomanjkljivosti sistema še vedno nujen.

Pozanimajte se o ceni

Številne slabe izkušnje voznikov se nanašajo na zasoljeno ceno nekaterih izvajalcev servisnih storitev, ki pogosto mastno zaračunajo dodatke kot je denimo tekočina za vetrobransko steklo ali metlice brisalcev. Zato se je z izvajalcem potrebno dogovoriti, katere komponente bo servisiral in za katere potrebuje prehodno odobritev.

Na kratko: 10 razlogov za redno vzdrževanje vašega vozila …

  • Da se izognete okvaram motorja
  • Da bo poraba goriva (še naprej) učinkovita
  • Da podaljšate življenjsko dobo motorja
  • Da vas avto ne pusti sredi ceste (ali vsaj zmanjšate možnost)
  • Da ohranite učinkovito delovanje zavor
  • Da se izognete dragim popravilom okvare motorja
  • Da ste prepričani o delovanju luči (in da so v dobrem stanju)
  • Da podaljšate življenjsko dobo krmilnega sistema in vzmetenja
  • Da boste avto lahko prodali za najvišjo možno ceno
  • Da ohranjate svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu

Oddaj komentar

Xiaomijeva tovarna lahko model SU7 izdela v samo 76 sekundah!

Proizvajalec pametnih telefonov in po novem tudi avtomobilov, Xiaomi, izdeluje svoj
Novice

Le za bogate izbrance: milijarder 'odrezal' hrib in zgradil zasebno dirkališče na ravni formule 1

Na Japonskem so lani zgradili prvo zasebno dirkališče. Zasnoval jo je Hermans Tilk
Novice

Dizelski motor je mrtev! Po 45 letih je veliki proizvajalec sprejel najtežjo odločitev doslej

Volvo je pravkar izdelal svoj zadnji avtomobil z dizelskim motorjem. Znamka v lasti
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.