Avto.info

Razlika ni le v zadku

TEST IN OCENA: Audi Q4 sportback 50 e-tron quattro

Sportback je elegantnejša in dobra dva tisočaka dražja različica modela Q4. Na zadnjih sedežih je prostora malce manj, prtljažnik je v osnovi celo večji. V najzmogljivejši različici razvije 300 konj in do stotice pospeši v 6,2 sekunde.

Avtor: Anže Jamnik / Foto: Jernej Prelac
Sreda, 23. november 2022

Kupeji, tudi tisti na osnovi športnih terencev ali križancev, imajo načeloma (vsaj) eno skupno lastnost: praviloma nudijo manj za več, torej manj prostora in praktičnosti za več denarja, a zato po drugi strani prepričajo s privlačnejšo obliko. No, pri električnem audiju Q4 je zgodba podobna. S kupejem oziroma sportbackom, če smo natančni, za dodatna dva tisočaka in še nekaj evrov čez resda dobite nekaj manj prostora za glave zadaj sedečih potnikov, a zato za spoznanje prostornejši prtljažnik (v osnovi) in boljšo aerodinamiko, kar pomeni manjšo porabo energije in s tem povezan večji doseg.

Čeprav je bližnji sorodnik volkswagna ID.5 in škode enyaq coupe, ima precej bolj premium značaj.


Razlike je sicer le slabih deset kilometrov oziroma ob tovarniško obljubljeni porabi doseg znaša med 441 in 484 kilometrov, v praksi približno 400. Seveda je to v precejšnji meri odvisno od načina vožnje; v mestu in intenzivnejši rekuperaciji se lahko uradnim številkam zelo približate ali jih celo presežete, ob težji desni nogi in na avtocestah, seveda, ne. To še zdaleč ne pomeni, da se tu ne počuti dobro, nasprotno, prav prijeten sopotnik je na daljših vožnjah in celo pri višjih hitrostih je piš vetra precej zadržan (tudi na račun dodatno zvočno izoliranih sprednjih stekel), avtomobil pa lepo leži na cesti. Dobro se razume tudi z ovinkastimi magistralkami, kjer se vseeno pozna večja teža na račun baterij in pod črto mu je udobje z učinkovitim blaženjem udarcev s ceste bliže od pretiranega priganjanja. V mestu pa je zaradi štirikolesnega pogona manj okreten od dvokolesno gnanih različic, zaradi kupejevskega zadka in precej zajetnih stebričkov tudi slabše pregleden.

Testni Q4 je nosil oznako 50 quattro, kar pomeni dva motorja, kjer eden poganja sprednji, drugi pa zadnji kolesni par. Ob skupni moči 220 kW (299 KM) in navoru 460 Nm ter odločnem pritisku na stopalko za plin to pomeni precej učinkovitejši prenos moči na cesto, dobre pospeške in več suverenosti tudi na spolzki podlagi s slabšim oprijemom. Kot zelo dober in linearen ocenjujemo občutek na zavorni stopalki ob močnejšem zaviranju oziroma ob kombinaciji delovanja rekuperacije in klasičnih zavor.
 

135 kW je največja moč polnjenja na hitri polnilnici DC, polnjenje z izmeničnim tokom (AC) poteka z močjo do 11 kW.


Občutek za volanom je praktično enak kot v običajnem Q4, vključno s precej visoko ravnijo kakovosti materialov (z izjemo nekaj trde plastike na vratih) in zaradi izdatnih nastavitev dobro ergonomijo. Prostora na sprednjih dveh sedežih je v vse smeri dovolj tudi za višjerasle, zadaj ga je za glavo sicer nekaj manj, a popolnoma v okviru potreb povprečnega odraslega človeka. Zaradi ravnega poda razmeroma dobro sedi tudi tretji, vmesni potnik. Kot smo že v uvodu omenili, je prtljažnik s svojimi 535 litri celo za spoznanje (natančneje 15 litrov) večji, petvratna zasnova pa pomeni veliko odprtino in s tem enostavno nalaganje večjih predmetov. Ob zloženih zadnjih sedežih (v razmerju 60 : 40) v prtljažnik zlahka spravite kolo, na primer, žal pa, čeprav gre že v osnovi za električni avtomobil, Q4 ne premore dodatnega sprednjega prtljažnika za polnilni kabel. Ta ima svoje mesto pod podom zadnjega prtljažnika, kar zahteva malce več potrpljenja pri zvijanju in neudoben dostop ob naloženem prtljažniku. Škoda.

Polnjenje baterije kapacitete 82 kWh (76,7 kWh neto) je sicer z enosmernim tokom (AC) možno z močjo do 11 kW, na hitrih polnilnicah DC pa z do 135 kW moči. Ne, niso ravno rekordno visoke številke, a glede na trenutno infrastrukturo popolnoma zadostne. V najboljšem primeru boste na hitri polnilnici do 80 odstotkov napolnjenosti potrebovali dobre pol ure – če je ta prosta in deluje s polno močjo.
 

Audi Q4 sportback 50 e-tron quattro
 Vozilo in motor kupejevski križanec, 5 vrat, 5 sedežev; Motor spredaj: električni, 80 kW (109 KM), 162 Nm; zadaj: električni, 150 kW (204 KM), 310 Nm; Menjalnik: samodejni, 1-stopenjski; Pogon: na vsa štiri kolesa; EuroNCAP: 5.
  Velikost:  4.588 x 1.865 x 1.614 mm; Medos. razdalja: 2.764 mm; Pnevmatike: spredaj 235/50 R20, zadaj 255/45 R20; Masa/nosilnost: 2.215/500 kg; Prtljažnik: 535–1.460 l.
  Največja hitrost:  180 km/h; Pospešek (0–100 km/h): 6,2 s; Poraba energije (WLTP): 17,8 kWh/100 km; Povprečje na testu: 22,0 kWh/100 km; Izpust CO2: 0 g/km.
  Cena:  osnovni model (Q4 sportback 35 e-tron): 50.680 €, testno vozilo: 80.115 €; Porsche Slovenija, d. o. o., Ljubljana.
vozne lastnosti, udobje, ergonomija nima sprednjega prtljažnika, preglednost brez napak

Oddaj komentar

Xiaomijeva tovarna lahko model SU7 izdela v samo 76 sekundah!

Proizvajalec pametnih telefonov in po novem tudi avtomobilov, Xiaomi, izdeluje svoj
Novice

Le za bogate izbrance: milijarder 'odrezal' hrib in zgradil zasebno dirkališče na ravni formule 1

Na Japonskem so lani zgradili prvo zasebno dirkališče. Zasnoval jo je Hermans Tilk
Novice

Dizelski motor je mrtev! Po 45 letih je veliki proizvajalec sprejel najtežjo odločitev doslej

Volvo je pravkar izdelal svoj zadnji avtomobil z dizelskim motorjem. Znamka v lasti
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.