Avto.info

Unovčena prednost

TEST IN OCENA: Renault megane e-tech electric techno EV60 optimum charge

  • Električni megane je na voljo vzporedno s četrto generacijo klasičnega modela, a z njim nima nič drugega kot enako ime
  • Kompaktnejše zunanje mere in prostornejšo notranjost nadgradi napredna tehnologija
  • Testirali smo zmogljivejšo izvedbo z močjo 160 kW (218 KM) in 60-kWh baterijo
Avtor: Gašper Stamač / Foto: Jernej Prelac
Nedelja, 27. november 2022

Medtem ko nekateri avtomobilski proizvajalci danes stojijo šele na štartu, so drugi na trgu že odpeljali nekaj krogov z električnimi modeli. Renault je prav gotovo med slednjimi, saj je na cesto spravil že dve generaciji uspešnega modela zoe. Bilo je še nekaj drugih, a je bil le ta model že od rojstva namenjen izključno električnemu pogonu in iz tega so se zagotovo veliko naučili. Dokaz za to je megane pete generacije.

Že zunanje dimenzije le 4,2 metra dolge kombilimuzine pričajo o tem, da ta avtomobil z istoimenskim modelom, razen značke na nosu, nima nič skupnega. Je kar 16 centimetrov krajši, a ima celo malenkost daljšo medosno razdaljo, je osem centimetrov višji, obenem je dobrih deset centimetrov ožji. Moramo reči, da futuristična oblika dobro skriva dimenzije, saj je marsikdo vprašal, ali gre za novega scenica. K temu prav gotovo pripomorejo 20-palčna kolesa in »nabita« karoserija z ozkimi stekli, ki se zlivajo s črno barvo strehe. Takšnega občudovanja in zanimanja na cesti in parkiriščih, kot ga je med našim druženjem, megane praviloma ne doživi. Vsaj brez črk R.S. na zadku ne.

17 kWh na 100 kilometrov je bilo približno povprečje porabe v mešanem načinu vožnje.


Čarovnija pakiranja, ki jo poznajo električni avtomobili, je uspela tudi Renaultu, saj je takšen megane izredno prostoren, zlasti če upoštevamo, da je le 15 centimetrov daljši od malega clia. Kar 440-litrski prtljažnik se zdi kot luknja brez dna, deloma zaradi izredno visokega nakladalnega roba, pod dvižnim dnom prtljažnega prostora je še zajeten predal, ki sprejme oba polnilna kabla. Edini prostorski kompromis, ki smo ga našli, je zadnja klop, kjer so inženirji uporabili trik nizkih bokov, da so ustvarili prostor, ki sprejme odraslega potnika. Po domače rečeno, se usedeš v luknjo, kolena pa štrlijo v zrak, saj so tla zaradi baterij pod njimi nekoliko višja. Marsikoga bo zmotil tudi občutek utesnjenosti zaradi majhnih steklenih površin. Če je to žrtev dobrega dizajna, pa ni izgovorov za pomanjkanje odlagalnih površin, ki jih, razen žepov na naslonjalih sprednjih sedežev in precej neuporabnih predalčkov v vratih, ni.

Za razliko od zadnjega dela je odlagalnih mest spredaj zelo veliko. Pravo razkošje je predvsem sredinska konzola, kjer bi gospa lahko izpraznila torbico, pa bi še ostalo nekaj prostora za gospoda. Mobilni telefon ima svojo poličko s funkcijo brezžičnega polnjenja, svoje mesto ima tudi kartica ključ, odprt spodnji predal pa ne sprejme le plastenke, ampak kar pisker nedeljske župe.

Uporabljeni materiali in izdelava so na presenetljivo visoki ravni, prav tako prečiščen, a poznano funkcionalen dizajn. Jasno, prevladala je digitalizacija, z orjaškim pokončnim osrednjim zaslonom diagonale 30,5 centimetra in nič skromnejšo instrumentno ploščo. Googlov operacijski sistem ponuja poznano interakcijo in prilagodljivost, ki ne zahteva ogromno prilagajanja, je pa prav gotovo ogromno število funkcij razlog, da si je treba za njihovo uporabo vzeti potreben čas učenja. Tako kot za uporabo snopa komandnih ročk na desni strani volana, saj so tam tri: za brisalce, avdio sistem in menjalnik.

1.100 evrov stane paket, ki vsebuje toplotno črpalko in temperaturno uravnavanje pogonske baterije.


Zagotovo med vrhunce tega avtomobila spada njegov pogonski sklop, pa ne zaradi 160 kW (218 KM) največje moči in 7,4-sekundnega pospeška do stotice. Navdušila je predvsem zmernost in konsistentnost pri porabi energije iz 60-kWh baterije, saj se je povprečje zadrževalo okrog 17 kWh na 100 kilometrov. Na avtocesti se je sicer pri hitrosti 130 povzpelo proti dvajset, v mestu pa je padlo celo pod 14, kar ob hitrem izračunu pomeni, da je 300 kilometrov dosega minimum, realnost pa 350, lahko celo 400. Kot tipičen električni avtomobil se megane najbolje počuti ob tihem križarjenju, a se ne otepa hitrih ovinkov. Ob masi več kot 1,7 tone ni ravno lahkoten, kljub vsemu neravnine vzorno blaži in na volanu daje prijeten neposreden občutek. Ni popolno, a je bolje kot pri marsikaterem drugem električarju!

Če je megane tudi z električnim pogonom v marsičem zvest svojim soimenjakom, se primerjava pri ceni popolnoma podre. Vedno je namreč veljal za dosegljivega povprečnemu človeku, pa naj je šlo za »oguljeno« vstopno izvedbo ali športni R.S. trophy. Takšnega, kakršnega smo testirali, bi iz salona odpeljali za bolečih 50 tisočakov (45.530 z upoštevano eko subvencijo). Resda gre za vrh ponudbe, ampak tudi 36 tisočakov, kjer se cene za precej pomanjkljivo osnovno izvedbo začnejo, ni malo. Tu bo moral Renault še veliko postoriti, sicer bo pridobljena prednost hitro skopnela.
 

Renault megane e-tech electric techno EV60 optimum charge
 Vozilo in motor kombilimuzina, 5 vrat, 5 sedežev; Motor: električni, sinhroni s stalnim magnetom, 160 kW (218 KM), 300 Nm; Menjalnik: samodejni, 1-stopenjski; Pogon: na sprednji kolesi; EuroNCAP: 5.
  Velikost:  4.200 x 1.770 x 1.505 mm; Medos. razdalja: 2.685 mm; Pnevmatike: 215/45 R20; Masa/nosilnost: 1.703/450 kg; Prtljažnik: 440/1.332 l.
  Največja hitrost:  160 km/h; Pospešek (0–100 km/h): 7,4 s; Poraba goriva (WLTP): 16,1 kWh/100 km; Povprečje na testu: 16,9 kWh/100 km; Izpust CO2: 0 g/km.
  Cena:  osnovni model (equilibre EV40 96 kW standard charge): 36.090 €, testno vozilo: 50.030 €; Renault Nissan Slovenija, d. o. o., Ljubljana.
kompaktnost in prostornost, vozne lastnosti, videz, poraba preglednost nazaj, prostor in praktičnost zadnje klopi brez napak

Oddaj komentar

Dizelski motor je mrtev! Po 45 letih je veliki proizvajalec sprejel najtežjo odločitev doslej

Volvo je pravkar izdelal svoj zadnji avtomobil z dizelskim motorjem. Znamka v lasti
Novice

Spor zaradi parkirišča za stanovalce: Sosedje so mu v garaži zazidali BMW

V središču madridskega okrožja Chamberí, kjer se iskri kot v večini velikih sta
Novice

Keanu Reeves zaradi Akrapoviča prispel v Slovenijo

Po poročanju portala 24ur je znani ameriški igralec Keanu Reeves pred dvema dnevom
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.