Avto.info

Zaradi elektrike ni nič drugačna

TEST IN OCENA: Opel corsa-e elegance

Električna corsa je navzven praktično enaka bencinsko ali dizelsko gnanim različicam. Elektromotor s 100 kW (136 KM) in baterijo kapacitete 50 kWh si deli s peugeotom. Brez upoštevane subvencije in drugih ugodnosti stane visokih 35.520 evrov.

Avtor: Anže Jamnik / Foto: Jernej Prelac
Nedelja, 3. julij 2022

Lahko začnemo nekako takole: »Corsa-e je tretja motorna možnost tega Oplovega malčka …« Ja, precej obrabljeno, a popolnoma resnično. Ob bencinskih in električnih različicah je namreč v ponudbi tudi električno gnana corsa, ki je v vsem (no, seveda, razen pogona in še nekaterih malenkosti) enaka klasično gnanim izvedbam.

Navzven jo boste spoznali le po diskretnem napisu na zadku in oznakah na B-stebričkih (in pa zeleni registrski tablici na Madžarskem registriranega avtomobila), sicer pa ohranja enake mere in skladna razmerja. Tudi potniška kabina je enako prostorna, saj je baterija shranjena v dnu, pod zadnjimi sedeži in deloma pod prtljažnim prostorom, ki je zaradi tega nekaj manjši in brez dvojnega dna. Polnilni kabel, tisti za javno AC-polnilnico, morate zato shraniti v prtljažnik, čemur je namenjena lična, odstranljiva in prenosna škatla, ki pa zasede približno polovico razpoložljivega prostora. Zato pri večjih nakupih ali na izletih utegne prostora hitro zmanjkati, zlasti pri slednjih zmoti v praksi skromen doseg, saj ga običajne avtocestne hitrosti in še posebej zimske temperature zmanjšajo vsaj za tretjino oziroma s tovarniško obljubljenih »do 337 kilometrov« (po standardu WLTP) na približno 200 kilometrov ali celo manj. Sploh nizke temperature, tam okoli ničle je bilo med testnim terminom podnevi in kakšnih pet manj ponoči, električnim avtomobilom opazno zmanjšajo doseg; zvečer je baterija obljubljala, recimo, še 180 kilometrov dosega, zjutraj zgolj še 150, po nekaj kilometrih vožnje pa le še 130 kilometrov. Ob normalno vklopljenem gretju in drugem udobju, se razume, lahko pa izberete režim eko, ki poleg manjše moči motorja močno zmanjša tudi ogrevanje kabine in ob drgetanju z njim pridobite kakšen dodaten kilometer.

Zaradi električne nravi se najbolje počuti v mestu in okolici; daljše avtocestne vožnje jo precej hitreje utrudijo.


Corsa-e je sicer tehnični dvojček peugeota e-208, v notranjosti glede materialov in izdelave nekaj manj imenitna, a arhitekturno z volanskim obročem normalne velikosti ter fizičnimi stikali in gumbi za upravljanje klimatske naprave namesto dostopa do teh funkcij prek zaslona precej bolj funkcionalna. Opremljena je z baterijo kapacitete 50 kWh, ki jo je mogoče polniti s hitrostjo do 11 kW (AC) oziroma do 100 kW (DC), a tudi to velja le v idealnih razmerah, saj je polnjenje ob hladni bateriji, preden se ta ustrezno ogreje, precej počasnejše. Še en manjši minus – vtičnica za polnjenje je nameščena na levi (torej voznikovi) strani, zato morate na nekaterih hitrih polnilnicah (na nekaterih bencinskih servisih, na primer) obrniti in parkirati v nasprotni smeri.

Za pogon skrbi motor z okroglimi 100 kW (136 KM), kar zadošča za potrebe tako mestne in regionalne vožnje kot tudi za avtoceste, s pospeškom do stotice v dobrih osmih sekundah je corsa-e prijetno poskočen, lepo vodljiv ter glede dinamike in udobja avtomobil z malce športnega duha, medtem ko je največja hitrost omejena na 150 km/h. Roko na srce, več kot dovolj in – bodimo pošteni – če se že gremo neko ekologijo ter zeleno mobilnost, potem razni dve toni in pol težki luksuzni terenci s 500 in več »konji« ter pospeškom pod petimi sekundami nekako ne sodijo v ta kontekst, mar ne?

Skratka, kot celota je zelo posrečena kombinacija z nekaj manjšimi pomanjkljivostmi, ki jih moramo pri električnem avtomobilu pač vzeti v zakup, vključno z visoko ceno. Ta je (brez upoštevane subvencije in drugih ugodnosti, denimo možnosti odbitka DDV-ja pri nakupu na podjetje, manjša boniteta pri uporabi službenega vozila za osebne namene, ugodnejše financiranje …) približno 14 tisočakov višja od primerljive bencinsko gnane corse s samodejnim menjalnikom in podobnih zmogljivosti.
 

Opel corsa-e elegance
 Vozilo in motor kombilimuzina, 5 vrat, 5 sedežev; Motor: električni, sinhroni s stalnim magnetom, 100 kW (136 KM), 260 Nm; Menjalnik: samodejni, 1-stopenjski; Pogon: na prednji kolesi; EuroNCAP: 4.
  Velikost:  4.060 x 1.765 x 1.435 mm; Medos. razdalja: 2.538 mm; Pnevmatike: 205/45 R17; Masa/nosilnost: 1.530/406 kg; Prtljažnik: 267–1.042 l.
  Največja hitrost:  150 km/h; Pospešek (0–100 km/h): 8,1 s; Poraba energije (WLTP): 16,8 kWh/100 km; Povprečje na testu: 22,4 kWh/100 km; Izpust CO2: 0 g/km.
  Cena:  osnovni model (corsa 1.2 edition): 18.090 €, testno vozilo: 37.128 €; WAE S, d. o. o., Ljubljana.
funkcionalna notranjost, uravnotežena lega na cesti, solidni pospeški v praksi skromen doseg, nima sprednjega prtljažnika, cena brez napak

Oddaj komentar

Dizelski motor je mrtev! Po 45 letih je veliki proizvajalec sprejel najtežjo odločitev doslej

Volvo je pravkar izdelal svoj zadnji avtomobil z dizelskim motorjem. Znamka v lasti
Novice

Spor zaradi parkirišča za stanovalce: Sosedje so mu v garaži zazidali BMW

V središču madridskega okrožja Chamberí, kjer se iskri kot v večini velikih sta
Novice

Keanu Reeves zaradi Akrapoviča prispel v Slovenijo

Po poročanju portala 24ur je znani ameriški igralec Keanu Reeves pred dvema dnevom
Novice

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o AdBlue

Sredstvo AdBlue danes potrebuje vsak nov dizelski avtomobil. Če ga še nikoli niste
Novice

Renault v nezavidljivem položaju skuša rešiti posel

Skupina Renault se je znašla v neprijetni situaciji, saj je z Rusijo poslovno močn
Novice

E-mini s kitajskim potnim listom

V resnici se bo trivratni mini razcepil na dve različici, klasično in električno.
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu. Poleg tega lahko zajemajo in obdelujejo podatke za tržne raziskave mesta contentexchange.me, oglaševanje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.