Avto.info

Nin

Jesenska žetev

Ninska laguna je dom ogroženim pticam in drugi dom ljubiteljev ugodnih vetrov na deski in kajtu, ravninska okolica se ponuja za raziskovalno kolesarjenje, največ opravka pa imate lahko jeseni s tradicijo solinarstva in kulinaričnim lovom na najboljši šokol letnika 2018.

Avtor: Taja Deu / Foto: TSM Nin – Ana Glavan, Boris Kačan, Jakov Magaš in Marin Stulić
Sobota, 17. november 2018

Velik del riviere je zaščiten kot Eko park Ninska laguna. Učne poti vodijo do plaž in zdravilnega blata, botaničnega vrta in solin ter osmih območij Natura, kjer uspeva pet endemičnih rastlin in deset (kritično) ogroženih vrst rastlin. Ornitologi so našteli že 203 vrste ptic – med najbolj redkimi in ogroženimi je zelo družabni polojnik, ki se tudi med gnezdenjem zadržuje v skupini. Najbolj mu ustrezajo plitvine z mešano morsko in sladko vodo, kjer nastajajo nizki otočki – poloji.

BELO EKO ZLATO
Nin je prepleten s solinarstvom že tri tisočletja. Pridelava še vedno poteka po starem, s pomočjo sonca, vetra in pridnih rok, katerih spretnost se prenaša iz roda v rod. Turisti lahko to tradicijo spoznajo v Muzeju soli s starimi orodji, fotografijami in lično trgovino s solnimi izdelki.

Soline je najbolje raziskati na vodenem ogledu, ki ga prilagodijo tudi otrokom ali invalidom – izberete lahko Romantično ali Zgodovinsko rimsko slano pot, se s solinarji lotite dela ali oprezate za ptiči v močvirju. Obiščite še Hišo soli, kjer z maketami, filmom in interaktivnimi igrami spoznate procese solinarstva.

Belemu zlatu posvečajo tudi nekaj dogodkov. Avgusta so priredili Festival soli, od junija do konca septembra se na poljih odvija živa predstava solinarstva, 2. oktobra pa praznujejo Evropski dan štetja ptic, ko ornitologi obiskovalce popeljejo na sladko-slana mokrišča.

NINSKI ŠOKOL
Svojo najbolj znamenito delikateso v teh krajih izdelujejo še iz kraljevskih časov, zato ne čudi, da so znamko ninski šokol zaščitili. Receptura začimb je menda skrbno varovana skrivnost šokolarjev, ki se ustno predaja iz roda v rod, izdelava te suhe mesnine pa ne deluje prezapleteno: kakovostno svinjsko vratovino za nekaj dni zakopljejo v sol, jo namočijo v kuhano črno vino in obogatijo z začimbami, polletno zorenje pa prepustijo dimu in burji.

P. S.: po šokolu sicer najbolj diši na drugi julijski vikend, ko poteka Ninska šokolijada, ena od najpomembnejših etno-kulinaričnih prireditev zadrske regije.


www.nin.hr

Oddaj komentar

Slovenec na Cresu 'potunkal' svojo škodo!

Včerajšnje popoldne zagotovo ni bilo prijetno za vsaj enega Slovenca, ki je v Grab
Novice

Volvov samovozeči tovornjak že v 'službi'

Volvov samovozeči tovornjak vera, ki je namenjen uporabi v velikih pristaniščih,
Novice

Skočila skozi okno in preprečila krajo Mercedesa

Bencinske črpalke so pogosta tarča tatov, tako v Evropi kot čez lužo, njihove ž
Novice

Novi GLS se predstavi

V skladu s pričakovanji je novinec videti kot povečan GLE in tako povzema nov Merc
Novice

Nova številka Avto fokusa že v prodaji!

Glavna tokratna tema so bili torej električni avtomobili, ki smo jih preizkusili v
Novice

Bavarski premik v nižje razrede

Po prenovi večjih modelov se BMW seli v ključni nižji razred. Tja, kjer zdaj domu
Novice

AVTO MEDIJA d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

AVTO MEDIJA d.o.o.